A CatarrojaAhir...

La Plaça de la Reina de València acull una exposició sobre Nino Bravo amb imatges del fotògraf catarrogí José Torres

Redacció

En commemoració del 50è aniversari de la mort de Nino Bravo i amb motiu de la declaració de l’Any Nino Bravo a tota la Comunitat Valenciana, l’Ajuntament de València organitza l’exposició fotogràfica «Nino Bravo: Una mirada artística», del 4 al 18 de abril a la cèntrica Plaça de la Reina, al costat de la catedral. Es tracta d’un recorregut visual i sonor per l’obra i la trajectòria professional del famós cantant amb imatges del seu cronista visual, el catarrogí José Torres Cabo.

L’exposició es compon de 8 tòtems amb 3 imatges cadascun, capturades pel fotògraf de Catarroja entre els anys 1968 i 1973. A través d’aquestes instantànies, totalment restaurades pel seu fill José M. Torres Serrano, es poden apreciar les diferents etapes de la carrera de Nino Bravo i la ràpida evolució de la imatge artística. Durant aquests cinc anys, José Torres va retratar els seus inicis, el seu primer festival, el seu debut amb el nom de Nino Bravo, el seu club de fans, imatges promocionals per a la discografia, els concerts i les gales, i la immortalitat convertida en bust per a l’eternitat. Segons el comissari de l’exposició, l’artista catarrogí Carlos D. Chardí, «vaig conèixer personalment José Torres i ens va unir una amistat, li vaig prometre fa 20 anys que donaria a conèixer la seua faena amb Nino Bravo i hui es fa justícia amb tots dos».

Cada tòtem compta amb un codi QR en valencià i castellà en què es pot escoltar la història darrere de les fotografies, narrada a la veu del locutor Vicente Quintana. En aquest punt s’ha comptat amb l’assessoria i la col·laboració de Darío Ledesma, biògraf oficial de l’artista i autor de «Nino Bravo. Veu i Cor» (Ed. Mil·lenni), que ha ajudat a certificar tot el que es relata a l’exposició i, a més, allotja a la web oficial del cantant els textos i els àudios que ens faran viatjar per la relació artística i personal entre Nino Bravo i José Torres. «Gràcies a la càmera de José Torres conservem imatges històriques de la vida i obra de Nino Bravo, que ens ajuden a entendre millor el context en què es va desenvolupar la seua carrera a començaments dels anys 70. D’una altra manera no podríem veure’l actuar a la seua presentació oficial al Teatre Principal, participar al seu primer festival nacional o conèixer els secrets del seu club de fans. Aquesta és l?exposició que fa dues dècades que esperem», comenta el biògraf.

José Torres no era només un gran professional de la fotografia, per a Nino Bravo era un company d’aventures i per a Luis Manuel Ferri un amic personal, cosa que es reflecteix clarament en aquest recorregut artístic. Sota la mirada còmplice de tots dos, va saber captar la força, la senzillesa, la bondat i l’afecte de l’artista a cada instantània.

Related Articles

Back to top button