Florida celebra una jornada de sostenibilitat
Florida Universitària va celebrar ahir la seua IV Jornada de Sostenibilitat al Campus de Catarroja de la cooperativa. Aquesta trobada, que la cooperativa valenciana organitza anualment juntament amb Caixa Popular, té com a objectiu promoure l’educació com a eix fonamental per al desenvolupament formatiu i informatiu transformant l’entorn més immediat de la ciutadania amb la capacitat de l’alumnat per construir una societat més compromesa que es dirigisca cap a un model sostenible des del punt de vista econòmic, social i mediambiental.
La directora de Florida Universitària, Mercedes Herrero, va inaugurar la jornada juntament amb Isabel Campo, representant de Caixa Popular, destacant els valors socials i cooperatius de Florida Universitària i explicant el seu compromís en la implementació de la responsabilitat social i sostenibilitat en l’organització. Mercedes Herrero també va fer al·lusió al marc ètic amb el qual treballa Florida Universitària, la investigació pedagògica, així com el model amb metodologies transformadores que es treballen a Florida Universitària, entre altres accions que es duen a terme en matèria de sostenibilitat per part de la cooperativa valenciana.
Per part seua, Isabel Campo va destacar el paper de les dues cooperatives en la cura dels valors i principis compromesos amb els ODS alhora que va comentar les diferents iniciatives de Sostenibilitat i cura de les persones que desenvolupa Caixa Popular.
El director general de Florida Grup Educatiu, Enrique García, va presentar la Memòria de Responsabilitat Social i Sostenibilitat de Florida, ja descargable en la nova web. “És la guia que ens ha marcat les línies estratègiques a seguir i és la primera de moltes altres que ens comprometen amb el nostre futur. Quan s’escriu es compromet”, ha explicat el director general de Florida Grup Educatiu.
La jornada també va comptar amb un panell debat sobre ‘Producció i Consum Responsable (ODS 12) i Ciutats i Comunitats Sostenibles (ODS 11)’, moderat per Enrique García, en el qual van participar Andrés Montesinos, president de la Coordinadora Territorial de la cooperativa Som Energia València i president de l’Associació d’Usuaris d’Energies Renovables d’Aras de los Olmos, i Elías Amor, membre de l’Equip de Responsabilitat Social Corporativa de Consum Cooperativa Valenciana.
Cadascun d’ells ha explicat les iniciatives que emprenien les seues cooperatives per a millorar el seu entorn i què portava a les seues organitzacions a impulsar-les, així com els beneficis que portaven a les empreses i societats.
Finalment, s’han celebrat diferents tallers atenent l’especialitat de l’alumnat. L’alumnat de Turisme ha participat en el taller la inclusió com a requisit per a un turisme sostenible, impartit per Celia Peris, guia oficial, especialista en llenguatge de signes. ‘ODS i emprenedoria sostenible. Noves maneres de fer negocis’ és el taller que ha impartit Johana Ciro, consultora en Transformació i Innovació Social, en el qual ha participat l’alumnat de Negocis.
‘Amb racisme no s’estudia. Com el racisme sistèmic impedeix la realització d’una educació de qualitat i la fi de la pobresa’ ha sigut el taller que ha impartit Irene Beydals, de l’Associació Valenciana d’Antropologia i antropòloga social, especialitzada en l’antropologia audiovisual, la migració transnacional i la identitat de gènere, a l’alumnat d’Educació.
L’alumnat de les ingenieries ha assistit al taller ‘Comunitats energètiques locals, un pas cap avant / Nou model de municipis sostenibles’, impartit per Juan Sacri, de Sapiens Energia, i Isabel Mas, directora de l’Àrea de Producció i Transició Energètica del Grup Enercoop.
Les activitats de la jornada van acabar amb el Panell de Mobilitat ‘Cap a una mobilitat sostenible a les ciutats’ dirigit a l’alumnat del grau de Logística i empreses del sector del transport en el qual van participar Manuel Moreno, CEO de t-Box, parlant d’Última Milla, i Sergio Güeri, responsable de Transport i Logística d’ITENE, parlant de Mobilitat de Persones.