General

Catarroja recupera un símbol de la II República

Es tracta de la bandera de 1933 amb un retrat de l’escriptor i polític Vicente Blasco Ibáñez, un detall que la fa única

Ada Dasí (periodista)

Catarroja ha recuperat una part de la seua història de l’etapa de la II República i amb un significat molt simbòlic respecte a la figura que representa. Es tracta de la bandera que data de 1933, quan era alcalde del poble Fernando Ribes, i en la qual apareix un retrat de l’escriptor valencià, Vicente Blasco Ibáñez, sobre els colors republicans, un detall que la fa única. El regidor de Regeneració Democràtica, Martí Raga, ha treballat amb els propietaris de la senyera per aconseguir la seua restauració i posterior exhibició.

Després de dècades guardat, el distintiu ha hagut de passar per un procés de recuperació minuciós perquè puga lluir amb tota la seua esplendor en les jornades de memòria democràtica organitzades pel departament en les pròximes setmanes. Serà aleshores quan la població tinga accés a aquest testimoni de la història del municipi, restaurat i protegit perquè el pas del temps no torne a ennuvolar un emblema d’aquestes característiques.

Si tornem enrere en el temps, cal remuntar-se fins al 29 d’octubre de 1933 per marcar l’origen d’aquesta bandera. Va ser aquest dia quan les restes de l’autor de Cañas y barro i fundador del diari El pueblo, arribaren al port de València en el buc Jaime I on van ser rebuts amb tots els honors pel president de la República, Niceto Alcalá Zamora, cinc anys després de la seua mort a Menton (França). Una processó cívica, encapçalada pel govern, recorregué els carrers i el Grau de la capital per a acomiadar l’escriptor, periodista i polític, defensor dels seus ideals fins a la mort.

Pot ser que aquest fora el motiu pel qual Fernando Ribes volguera dedicar-li l’emblema municipal amb la seua imatge sobre els colors republicans; roig, groc i morat i també es creu que la bandera es va emprar al sepeli de Blasco Ibáñez. El que no ha quedat clar és si al seu moment era propietat municipal o d’alguna organització o casino republicà de la localitat. No obstant, nou dècades després està al consistori.

Es tracta d’una peça de grans dimensions en format rectangular vertical. Els colors del teixit són els de la bandera republicana espanyola en una peça completa de lligat de tafetà, sense costures. En el centre porta un oval pintat amb el retrat de Blasco Ibáñez, i el text ‘Casa de la democracia’ i ‘Catarroja’, a més sobre el bust, apareix una cartel·la pintada amb la data octubre 29 1933.

En el costat superior presenta deu tires de teixit de moaré que la subjecten i en la part inferior porta cosit un galó decoratiu de serrells metàl·lics daurats. Amb l’estudi previ que s’ha fet per a la seua recuperació, s’ha comprovat que la pintura està feta a l’oli, sense cap emprimació prèvia, amb la peculiaritat que zones com les lletres i algunes parts de les sanefes decoratives, també són d’aquests material i amalgamen minúscules esferes de vidre. Això li dona un aspecte volumètric i brillant simulant un brodat en relleu.

La restauració ha estat en mans dels tècnics en conservació i restauració de béns culturals, Alicia Fortea Montañana, de Alitea arte-manía, i Nuria Pons Alemán, de Echenique restauración. El primer diagnòstic deixava clar que es trobava en bones condicions, en general, encara que té diversos plecs i arrugues molt marcats, a causa de l’estat en el qual va ser emmagatzemada durant uns 90 anys, que afectaven nombroses àrees tant de tela com de pintura, i que provocaven escalons, inflors, marques i desgastos.
També al llarg de la bandera tenia diversos xicotets orificis en la tela, per atacs d’insectes o enganxades, i algunes taques de diversa naturalesa, incloses de la mateixa pintura decorativa.

Respecte a la pintura hi havia diversos danys, d’una banda, les parts llises estaven prou ben conservades, encara que presentaven excoriacions, a més d’una mica de brutícia superficial, en general pols grassa depositada sobre la superfície. Encara que les parts més danyades eren les zones de lletres i les decoracions concèntriques de l’oval en relleu.

Els treballs han consistit en una neteja mecànica amb microaspiració controlada per a llevar la pols, consolidar la pintura i llevar els plecs i arrugues, en un minuciós procés que s’ha fet pas a pas. Per acabar, s’ha construït un suport d’un material rígid, lleuger i estable emmarcat i cobert amb un tancament de plexiglàs, compactant el conjunt perquè els trasllats i el muntatge de la bandera en la seua ubicació siga més fiable i còmoda.

L’elecció d’aquest material es fonamenta en diversos aspectes que el fan millor que el cristall en aquest cas de gran format. D’una banda, és més lleuger, cosa que facilita el trasllat de la peça i també s’evita el risc de trencament, a més compta amb protecció ultraviolada que ajudarà a preservar-la dels danys lumínics.

La conservació preventiva és part fonamental de la intervenció, ja que si no és correcta, de poc valdrien els treballs de restauració. Per això s’han establit els paràmetres ideals de conservació que són un 50-55 % d’humitat relativa, uns 18-20 °C de temperatura i una llum tènue, si pot ser que no supere els 50 luxs.

La bandera republicana en homenatge a Blasco Ibáñez ja penja d’una de les parets del saló de plens de l’antic ajuntament, on espera el seu moment d’eixir a la llum. L’exposició pública de l’emblema s’allargarà des de primavera fins a octubre, coincidint amb el 90 aniversari de l’arribada a València del fèretre de Blasco Ibáñez, esdeveniment per al qual fou creada, segons explica el regidor, Martí Raga. A més, l’exhibició s’acompanyarà d’activitats paral·leles com visites guiades i conferències per a retratar un període històric de Catarroja i de l’Horta que ha estat amagat durant dècades. “El treball discret, però constant, de molta gent ens ha permés recuperar i traure a la llum part de la història oculta de Catarroja” comenta.

Related Articles

Back to top button