Reportatges

Funcions dels dietistes-nutricionistes

Per Teresa Cercós Moreno, nutricionista

Més d’una vegada, amb la tornada a la rutina després d’unes vacances com el Nadal, les Falles o l’estiu busquem perdre aquests quilos de més que hem pres durant eixos dies, però… realment ho fem de forma saludable?

Normalment sempre busquem perdre de forma ràpida, sense pensar els efectes secundaris que pot tindre al nostre organisme, com ara malalties renals, hepàtiques, al·lèrgies i intoleràncies alimentàries, etc. Els batuts detox, els batuts verds, la suplementació, els aliments miracle per aprimar-se han revolucionat les dietes dels esportistes i la població.

El fet que perdes pes prenent batuts i prengues determinat aliment que farà que baixes de pes més ràpid, no vol dir que siga sa. Reemplaçar menjars per batuts de proteïnes pot contribuir a reduir les calories diàries, cosa que pot ajudar-te a baixar de pes. No obstant això, amb el temps, hauràs de tornar a menjar menjar sòlid. Consumir menjar sòlid farà que torne l’excés de pes si no prens bones decisions sobre el menjar, per aliments de qualitat, sense ansietat, sent conscient dels aliments que es trien. A més, si depens massa dels batuts de proteïnes per reemplaçar els menjars diaris, et perdràs els beneficis per a la salut dels aliments integrals.

El fet de substituir determinades menjades passarà factura a llarg termini, bé amb malalties o bé amb el famós “efecte jo-jo” o “l’efecte rebot” Una volta s’abandona la dieta màgica, el nostre organisme posa en marxa mecanismes fisiològics per compensar el període de restricció que s’ha patit, així la persona menjaria més i la recuperació també seria superior.

Què passa al nostre organisme?

Durant el temps que s’està fent la dieta hipocalòrica i desequilibrada el nostre organisme reacciona, i com a mecanisme de defensa disminueix el metabolisme per intentar gastar menys i contrarestar esta deficiència nutricional que tenim. Un altre aspecte molt important a tenir en compte és que el pes perdut en tan poc temps es deu principalment a la pèrdua d’aigua (deshidratació) i glucogen (glucosa emmagatzemada en fetge i múscul), mantenint-se els dipòsits de greix corporal, que són els que realment importen quan es vol perdre pes i millorar la imatge corporal. Tots dos, aigua i glucogen, són essencials per a un funcionament correcte de l’organisme i el cos el recupera immediatament.

Estos tres aspectes podrien explicar aquesta recuperació tan ràpida del pes perdut, però el que no hem d’oblidar és que un cop abandonada la dieta, com que no hem après a menjar adequadament, tornem a la nostra forma de menjar anterior.

Pel que fa al treball dels dietistes-nutricionistes és defensar la salut davant de totes aquestes modes, dietes, qualsevol persona per tindre una vida saludable ha d’aportar nutrients en la seua alimentació, és a dir, no tenir cap carència nutricional, aprendre a menjar sa i amb necessitats per prevenir malalties.

Related Articles

Back to top button