Cultura: salt del llop

El festival Percute aconsegueix la seua desena edició de la mà d’Amores Grup de Percussió

El Teatre Auditori de Catarroja (TAC) es converteix durant el mes d’octubre en l’epicentre de la percussió de la mà d’Amores Grup de Percussió, que del 12 al 15 d’octubre celebrarà en aqueix escenari la desena edició del Festival Internacional de Percussió PERCUTE. Una edició que s’avança respecte a anteriors convocatòries i que reunirà estudiants i professionals d’aquesta especialitat que durant quatre dies desenvoluparan un intens i variat programa d’activitats que inclouran concursos, màster class i concerts.
La presència de la percussionista gallega Verónica Cagigao, fundadora de Tak-Nara Percussion Group i en l’actualitat professora en el Conservatori Professional de Música de Tenerife i en el Conservatori Superior de Música de Canàries així com en la seua acadèmia Marimba Activa 2.0, marca una edició que espera comptar de nou amb la participació d’un elevat nombre d’estudiants percussionistes que podran gaudir tant de les activitats formatives i concerts com participar en els tres concursos que s’inclouen en la programació i el termini d’inscripció de la qual roman obert fins al pròxim 7 d’octubre.
Formada a Bèlgica i Tòquio i amb una llarga experiència com a professora i intèrpret en l’àmbit nacional i internacional, Cagigao oferirà una màster class i actuarà en el concert de clausura, dues activitats que seran gratuïtes tant per als alumnes inscrits en el festival com per a percussionistes externs i públic en general.


Tres concursos
El Concurs de Percussió per a Instruments de Làmines arriba a la seua tercera edició, i al costat d’ell tindran lloc l’IX Concurs Internacional de Música de Cambra de Percussió i el VIII Concurs Internacional de Caixa Sol Modalitat Júnior A-B i Superior.
Com és habitual, els alumnes participants en la modalitat superior del Concurs de Caixa Només hauran d’interpretar com a obra obligada una composició per encàrrec que en 2022 està signada pel compositor porto-riqueny José Javier Peña Aguayo i que porta per títol Observer.
En la peça –de duració oberta segons les decisions de cada intèrpret– el percussionista exerceix funció de músic i espectador, interpretant fragments musicals i mostrant reaccions emocionals a l’execució d’aquests. Aquestes reaccions han de manifestar-se –dins d’un marc teatral, corporal i musical indicat en la partitura– mitjançant gestos facials dins d’una genuïna resposta emocional o creant una narrativa pròpia segons el contingut musical. Per descomptat, tot un repte per als estudiants que decidisquen inscriure’s en aquesta modalitat del concurs.
Un any més Pau Ballester, Ángel García i Jesús Salvador “Chapi”, membres d’Amores, aposten de manera decidida pels joves percussionistes, amb un programa enfocat a donar l’oportunitat a intèrprets de dins i fora de la Comunitat Valenciana. Així ho porten fent des de fa més d’una dècada i al llarg de la seua trajectòria, marcada, a més de per la innovació i l’avantguarda, per un constant treball enfocat a la didàctica i a la formació de nous percussionistes.
El festival compta amb el patrocini del TAC Teatre Auditori Catarroja, Ajuntament de Catarroja, NP Drums i Olympia Metropolitana i la col·laboració del Institut Valencià de Cultura, Innovative Percusion Inc., Consolat de Mar, Percufest, ESMAR Music, Tot per l’Aire, Musical Campos, SONS Music Store, Caixa Rural Torrent Fons Social, Percusons i Morell Percussion.
Programa de la trobada
El X Festival PERCUTE començarà el dimecres 12 d’octubre amb la celebració de l’IX Concurs Internacional de Música de Cambra de Percussió “PERCUTE 22”.
El dijous 13 tindrà lloc el VIII Concurs Internacional de Caixa Només en les seues modalitats Júnior (A i B) i Superior, mentre que la III edició del Concurs Internacional de Percussió per a instruments de làmines se celebrarà el divendres.
L’últim dia del festival, el dissabte 15, tindrà lloc la Masterclass de Verónica Cagigao i el concert de clausura a més de l’acte de Lliurament de Premis, que posarà el punt i final a aquesta nova edició de Percute.


PROGRAMA
12 d’octubre, dimecres
IX Concurs Internacional de Música de Cambra de Percussió “PERCUTE 22”.
13 d’octubre, dijous
VIII Concurs Internacional de Caixa Sol.
14 d’octubre, divendres
III Concurs Internacional de Percussió per a instruments de làmines.
15 d’octubre, dissabte
Màster class i concert a càrrec de Verónica Cagigao.
Acte de Lliurament de Premis.

Verónica Cagigao, artista convidada
Verónica Cagigao naix a la Corunya i es trasllada a Santa Cruz de Tenerife on finalitza els seus estudis superiors de percussió en el Conservatori Superior de Música de Canàries. Posteriorment continua els seus estudis de Màster a Bèlgica, en la universitat Lucca School of Arts i finalitza en 2012 el seu primer Màster en marimba. En 2014 conclou el seu segon Màster en marimba i Màster en música de cambra obtenint en tots dos la màxima qualificació SUMA CUM LAUDE.

En 2016 realitza estudis d’especialització en marimba en la Universitat de Tòquio Toho School of Music amb la marimbista internacional Keiko Abe. Ha completat la seua formació rebent classes magistrals de percussionistes com a N.J. Zivkovic, V. Mendoza, K. Abe, N. Zeltman, E. Sejourne, N. Woud, J. Putsjens, etc.

Ha sigut guardonada en diversos concursos internacionals i ha sigut membre de la Jove Orquestra Nacional d’Espanya i des de 2007 col·labora amb l’Orquestra Simfònica de Tenerife.

Al juny de 2016 realitza el seu primer concert com a solista al costat de Keiko Abe i l’Orquestra Simfònica de Tenerife, interpretant el doble concert per a dues marimbes i orquestra Wave Impressions II, dins del Festival de Música Contemporània de Tenerife FMUC 2016.

En l’àmbit cambrístic, des de 2008 és membre fundador de Tak-Nara Percussion Group amb el qual ha realitzat nombroses actuacions en diversos punts d’Espanya, Itàlia, Eslovènia, Alemanya, Sèrbia, Bèlgica, els EUA, etc. participant en festivals com Percussion Festival Ksilodrum Slovenia, Festival Perkutafest, Festival Internacional de Percussió València, Festival de Música Contemporània de Tenerife, Festival Internacional de Música de Canàries, Percussion Arts Society International Convention Pasic 2013 Indianapolis (els EUA), IPEW 2014 Croàcia, etc.

En 2011 va publicar el seu primer treball discogràfic titulat TAK-NARA i des de 2010 és artista esponsoritzat per ADAMS INSTRUMENTS amb Tak-Nara Percussion Group.

És convidada a impartir classes en diferents cursos d’estiu en l’àmbit nacional com a Aules D’Estiu (Castelló) on participa com a professora des de la seua primera edició en 2014, I curs de Percussió Arafo (Tenerife), Xornadas Musicais O Rosal (Pontevedra) i XIV Curs de Ritme i Percussió Madrid Okho.

Ha sigut professora de làmines en el Conservatori Superior de Música d’Aragó i actualment imparteix classes en el Conservatori Professional de Tenerife i en el Conservatori Superior de Música de Canàries, així com en la seua acadèmia Marimba Activa 2.0.

Verónica Cagigao és artista Innovative Percussion, Adams Instruments i ambaixadora Southern Percussion a Espanya.

AMORES grup de percussió
Fundat en 1989, Amores Grup de Percussió està integrat per Pau Ballester, Ángel García i Jesús Salvador “Chapi”.La formació pren el seu nom de l’obra homònima de John Cage, compositor que ha exercit una forta influència en el grup i a qui va homenatjar en el Festival de Tardor de Madrid (1991) comptant amb la seua presència.

En la seua dilatada trajectòria ha desenvolupat un paper decisiu en l’evolució de la música per a percussió a Espanya, estrenant gran part de l’obra escrita per a percussió i composicions dedicades al grup. La seua trajectòria professional sempre ha estat unida a la labor d’investigació, docent i educativa creant audicions de percussió per a escolars durant els últims 20 anys. Els més importants solistes internacionals han actuat al costat del grup.

Amores ha actuat en nombroses ciutats espanyoles i europees a més dels EUA, el Brasil, l’Argentina, l’Uruguai, Puerto Rico, Mèxic, Korea o Taiwán, dins dels més importants Festivals de Percussió i Música Contemporània, rebent nombrosos elogis de la crítica especialitzada. Han realitzat diversos espectacles que fusionen la percussió contemporània i les arts escèniques: Fènix (2000), Tinajas (2002), Drumcuts (2005), Cosmogonia (2007), i Atzucac (2008) amb els quals han estat de gira per tot el territori nacional. Han sigut guardonats amb el Premi de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana a la millor música 2001, per Fènix (encàrrec de la companyia de dansa de Vicente Sáez), amb el Premi de les Arts Escèniques 2003 a la millor composició musical, per Tinajas, música original de Jesús Salvador Chapi i amb el Premi de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana per la Millor Música Original per a Espectacle Escènic per Ubú (producció Teatres de la Generalitat Valenciana).
Paral·lelament, al llarg d’aquests últims anys han continuat girant per tota Espanya amb diferents concerts i programes eclèctics de percussió contemporània, entre els quals destaquen diverses estrenes d’obres en diferents edicions del Festival ENSEMS i els seus espectacles didàctics A colps o MammaÀfrica.
En 2018, el seu treball discogràfic Dreizhen: Stochausen&Hildegarda va ser guardonat en els I Premis Carles Santos de la Música Valenciana.
Al setembre de 2019 el grup va rebre el Premi Bankia al Talent Musical Valencià en la categoria de Formació Musical Valenciana de caràcter professional.
El 13 de desembre de 2019 Amores va commemorar el seu 30 aniversari amb un gran concert en el Teatre Principal de València en el qual va recórrer tres dècades de trajectòria musical al costat d’artistes i convidats que els han acompanyat en aquests 30 anys. Així mateix, el grup ha editat un CD recopilatori amb Liquen Rècords.

Related Articles

Back to top button